نصب کنتاکتور

.

قبل از نصب کنتاکتور لازم است بگوییم که یکی از مهم‌ترین و پر استفاده‌ترین ابزارآلاتی که برق صنعتی و سیستم‌های قدرت استفاده می‌شود، کنتاکتور است. کنتاکتور یک سیستمی کلید زنی است که باعث روشن و خاموش شدن مدار الکتریکی می‌شود. در حقیقت همچون رله است اما در سیستم‌هایی که ظرفیت بالایی برای تحمل جریان دارند، به کار گرفته می‌شوند. کنتاکتورها در تابلو برق‌ها استفاده می‌شوند که مدارهای تک فاز و یا سه فاز را از دور قطع یا وصل می‌کند. بنابراین باید با طریقه نصب آن آشنا باشید. در ادامه روش نصب کنتاکتورهای تک و سه فاز را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نصب کنتاکتور تک فاز

نصب کنتاکتور تک فاز

.

نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز تقریبا شبیه به هم است اما در کنتاکتورهای تک فاز یک تیغه قدرت وجود دارد. توجه کنید که کنتاکتورهای سه فاز را برای مصارف تک فاز هم مورد استفاده قرار می‌دهند. گفتنی است که سه ورودی و سه خروجی برای کنتاکتورهای در نظر گرفته شده است.
برای این که یک مصرف کننده تک فاز به کنتاکتور وصل شود بایستی سه ورودی به هم انشعاب داده شوند و داخل یکی از سه پیچ‌های ورودی هم سیم فاز را قرار دهید. در قسمتی که سه پیچ ورودی قرار دارند سیم‌ها را همانند سیم قبلی به هم انشعاب دهید و یک کابل خروجی را تشکیل دهید.
برای نصب کردن مدار فرمان کنتاکتور هم باید از کلید فرمان استفاده شود و سپس شستی‌های استوپ و استارت را استفاده کنید. نصب کردن این کلید نسبت به شستی‌ها بسیار راحت‌تر است. البته در مصرف سیم هم صرفه جویی می‌شود و از کلید فرمان در جهت دستور به کنتاکتور تک فاز استفاده می‌شود. کلید فرمان مجهز به دو پیچ است که معمولا با شماره‌های ۳ و ۴ شماره‌گذاری می‌شوند. توجه کنید که کارایی این کلید کاملا شبیه به کلید تک پل در ساختمان‌ها است، با این تفاوت که این کلید در تابلو برق صنعتی استفاده می‌شود.

نصب کنتاکتور سه فاز

.
عیب یابی کلید محافظ جان

برای نصب کنتاکتور سه فاز باید اشاره کنیم که مدارهای موجود در کنتاکتورهای تک و سه فاز شبیه به هم هستند. تنها کاری که برای نصب کردن کنتاکتور سه فاز انجام می‌شود این است که کابل‌های ورودی و خروجی وصل شوند. برای انجام این کار پیچ‌های شماره ۱.۳، ۵ سه کابل را به برق ورودی متصل کنید. حال سه رشته دیگر کابل را از پیچ‌های ۲.۴، ۶ به طرف مصرف کننده سه فاز یا همان خروجی هدایت کنید.
گفتنی است که کنتاکتورها در برق صنعتی و ساختمان‌ها کاربرد دارند و می‌توان روی یک کنتاکتور همه برق ساختمان را وصل کرد. در حقیقت پس از نصب کردن محافظ به کنتاکتور در شرایطی که نوسان برقی دیده می‌شود بدون اتلاف وقت محافظ هم خاموش می‌شود و کنتاکتوری که به محافظ وصل است هم خاموش خواهد شد.
در نهایت باید اشاره کنیم که از مستحکم بودن کنتاکتور روی ریل استاندارد یا پنل تابلو برق مطمئن شوید. از جمله مشخصات کنتاکتور سه فاز جریان لازم بار متصل به درب خروجی کنتاکتور، ولتاژ لازم برای کنتاکت‌ها، ولتاژ موجود برای تحریک بوبین هستند که بایستی به آن‌ها توجه کنید.

تاریخ انتشار 1401/06/06

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *